Pukli Gabriella

Budakalászon élek a családommal, de egy Tolna megyei kis faluból, Dunaszentgyörgyről származom. Táncos pályafutásom igen apró gyermekként kezdődött. Mivel mindig is örök mozgó voltam, így szüleim a helyi együttes felhívására elvittek egy táncfelvételire, így kerültem a paksi Tűzvirág Táncegyüttesbe. A helyi együttes tagja voltam. Kezdetben előadóművész, tánckari tag majd 1995-től táncpedagógus munkakörben. Szerepeltem több nemzetközi fesztiválon és országos rendezvényen. Dolgoztam együtt neves koreográfusokkal. Mindemellett végeztem el Kaposváron az alapfokú néptánc oktatói tanfolyamot. A NAT által a képzésbe iktatott néptáncórákat tartottam a város iskoláiban, illetve néptáncot, népi játékokat tanítottam az óvodákban.
2005-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus/néptánc szakán. Ugyanebben az évben kerültem Budapestre, a TÉBLÁB Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol azóta is néptáncpedagógusként dolgozom. Emellett számos más általános iskolában tanítok alsó tagozatosokat a testnevelést kiváltó néptánc órában.
Több vidéki és határon túli együttesnél dolgoztam. 13 évig voltam rendszeres táncoktató a délvidéki, (vajdasági) kanizsamonostori táborokban.
2016-tól 2019-ig a kistarcsai Pannónia táncegyüttes Barkóca csoportjának voltam a női tánctanára. Korábban – 2008 októberétől 2014 szeptemberéig – már volt szerencsém belső munkatársként dolgozni a budakalászi Lenvirág Táncegyüttes csoportjaival és művészeti vezetőivel: Vrábel Jánossal, Görög Andrással, Leidinger Dömötörrel.
Alapelvem az, hogy a néptánc kiegészíti az iskolai, óvodai munkát. A népi játékokon, népdalokon, táncon keresztül a gyermekekben fejlődnek a készségek, a képességek, a személyiség, a koncentráció, az esztétikai szépérzék, valamint a közösséghez való tartozás.
A néptánctanítás az életcélom. Vallom, hogy hagyni kell a gyermekben kibontakozni a tánc iránti szenvedélyt! Viszont rajtunk múlik, hogy hogyan. “A természet lábakat ad nekünk és a művészet megtanít használni őket.”