Táncművészetire készülnek a Lenvirágosok

A hagyomány folytatódik! Az előző évekhez hasonlóan idén is vannak olyan bátor és tehetséges fiatal táncosok a Lenvirágban, akik úgy döntöttek, a tanulmányaikat a Táncművészeti Egyetemen folytatják majd. Ehhez azonban nem elég a talentum és az akarat. Rengeteg gyakorlás és készülés kell ahhoz, hogy valaki felvételt nyerhessen a táncos és próbavezető szakra. Hogy pontosan mi vár arra, aki mégis nekirugaszkodik a felvételinek és valójában hány szálon kötődik most az együttes az egyetemhez, az a folytatásból kiderül.

A jövő táncosai, próbavezetői

Ebben az évben három olyan táncos is akad a Lenvirág együttesben, akik úgy döntöttek a többszörös túljelentkezés ellenére is megpróbálják a felvételi vizsgát a Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakára. Petrik Zsuzsanna, Váradi Réka és Keresztény Csenge valójában – mondhatni – egy kitaposott úton járnak. Hiszen nem ők az első fecskék, akik úgy döntöttek, tovább szárnyalnak az együttesből. Tavaly Pataki Virág nyert felvételt az együttesből ugyanezen szakra, két évvel ezelőtt pedig az a Hermesz Benedek, aki már jelenleg is segíti próbavezetőként a Lenvirág családot. A Magocska csoportban próbálja átadni mindazt a jövő kis táncosainak, amit ő a magyar néphagyományokról és táncművészetről gondol. „Amikor a tudást át is kell adni, az a nehezebb műfaj!” – mondja Kisfalusi Renáta az együttes egyik művészeti vezetője. „És ne feledkezzünk el még egy táncosunkról, aki jelenleg is az egyetem hallgatója. Plaszkó Bence most harmadéves, végzős és bár nem mi vagyunk az anyaegyüttese, de nálunk is táncol és mi nagyon büszkék vagyunk rá is.” – egészíti ki a névsort Husvéth Csaba, művészeti vezető.

Egyedül nem menne

Benedek pedig nem csak a Magocskás próbákon segít, de az idei felvételiző lányokat is vezeti, vagyis inkább kíséri. Ugyanis a felvételin nem csak szóló, de páros táncot is kérnek, kérhetnek a felvételizőktől. Nem árt éppen ezért kísérőt vinniük magukkal a jelentkezőknek. „Bár nem egyszer előfordult már velem is, hogy teljesen idegenek kértek meg a felvételi alatt, hogy ugorjak be párjuknak, mert ők nem hívtak segítőt. Ez nem igazán szerencsés. Nem ismerjük egymást, nem tudjuk, mire számíthatunk a másiktól. Van ebben rizikó.” – meséli Renáta. „Egyébként ez egy kimondottan érdekes helyzet a fiúk részéről. Hiszen a magyar néptáncban általában a férfi a domináns. Ebben az esetben pedig a fiúnak kell háttérbe vonulnia és segítenie a partnerét, hogy az minél többet mutathasson magából, a tudásából.” – mondja a partner szerepéről Husvéth Csaba.

Felkészülés a virtuális táncteremben

A felkészülés önmagában sem egyszerű, de most, a járványhelyzet miatt még nehezebb. Hiszen nincsenek próbák, nincs személyes találkozó. Az ősszel, a lezárások előtt a táncórák után volt lehetősége a három felvételiző lánynak ott maradni, gyakorolni. Most viszont minden az online térben történik. Egy „virtuális táncteremben” folyik a felkészülés az alkalmassági és a gyakorlati vizsgára is. Zsuzsi, Réka és Csenge minden héten kap egy-egy tételt, amit éppen ki kell dolgozniuk. Ez most azt jelenti, hogy videóra kell venniük a táncot is és a szóbeli vizsgájukat is. „Mindent úgy kell csinálniuk, mintha már a bizottság előtt lennének. Most a bizottságot a telefon vagy a laptop kamerája jelenti.” – meséli Csaba a felkészülés mostani szakaszáról. Az ő dolguk most Renátával az, hogy ezeket a videókat kiértékeljék, segítő megjegyzéseket fűzzenek hozzájuk. Nem lehetett kivárni, hogy személyesen készülhessenek a felvételi vizsgára, hiszen a jelentkező lányoknak három hónap múlva, vagyis április végén számot kell adniuk tudásukról.

A felvételi eljárás – alkalmas nem alkalmas

De pontosan hogyan is néz ki maga a felvételi? Egyrészt a bizottság kíváncsi a jelentkezők technikai felkészültségére, vagyis táncolni kell. Ez az alkalmassági vizsga része. A táncosoknak Rábaköztől Kalotaszegig kell tudniuk rögtönözni nagyjából két percen keresztül, megállás nélkül. Minden táncnak megvan a maga szerkesztési elve. Így nem csak a motivikát figyeli a bizottság, hanem az előadásmódot és a táncszerkesztést is. „Ahhoz viszont, hogy valaki ennyire mélyen ténylegesen ismerjen ma már egy-egy táncanyagot, ahhoz egy analitikus szemlélet és rengeteg gyakorlás szükséges.” – mondja Csaba az alkalmassági vizsgáról. „De mivel táncos és próbavezető szakra jelentkeznek, így a tánc esztétikai és szerkezeti megformálására is nagy súlyt kell fektetniük.” – teszi hozzá Renáta.

A felvételi eljárás – nők férfit, férfiak férfit

Érdekesség, hogy a lányoktól ugyanúgy kérhetnek férfi táncot, mint nőit. Annyi a különbség, hogy a fiúktól kétszer olyan hosszú improvizációt kérnek. „Igazságtalanság!” – véli Renáta. „A fiúknak bezzeg nem kell női táncot járniuk.” – folytatja a gondolatot, mire Csaba csak mosolyog. „Te sem karikáztál a felvételin!” – szúrja oda Renáta. „Nem, de te sem!” – mondja Csaba, majd mind a ketten jóízűt nevetnek. És ez még csak egy része a táncos alkalmasságinak. Van egy ún. technikai felmérés is, ahol megnézik, hogy a jelentkező táncos, mennyire jól követi az új mozgást, milyen a ritmusérzéke, a memóriája.

A felvételi eljárás – gyakorlati vizsga versenyhelyzetben

Mindezeken felül még egy gyakorlati részen is helyt kell állnia a felvételizőknek. Ez lényegében egy elméleti vizsga; néprajzi, népzenei és táncfolklorisztikai tételekkel, amelyekhez tartozik egy-egy népdal is, amit elő kell tudni adni. És ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még maga a felvételi vizsgahelyzet. Hiszen a felvételizők nem egyedül adnak számot elméleti tudásukról. Egyszerre hárman felvételiznek, és ha valaki nem tud valamit, a másik két felvételizőnek van lehetősége „pontot rabolni”. Tehát megy a versenyeztetés.

Lenvirágos tanárok a táncművészetin

A sikeres felvételi eljárás tehát közel sem egyszerű, de nem lehetetlen. Hiszen a Lenvirág jelenlegi művészeti vezetői is elvégezték. Sőt Husvéth Csaba jelenleg is hallgatója az egyetemnek, hiszen amikor ő végzett „a táncmű még főiskola volt. Így most egy éves továbbképzéssel nekem is meglesz az egyetemi végzettségem.” – meséli. Renáta pedig most jelentkezett a mesterképzésre. Ahová több mint valószínű, hogy fel is veszik majd, hiszen az alapszakot kitüntetéses diplomával végezte el. És hogy mire számítanak a mostani jelentkezőktől? Arról így nyilatkozott: „Reméljük, hogy a lányok; Zsuzsi, Réka és Csenge lesznek a következők, akikre hasonló feladatokat bízhatunk majd a Lenvirágon belül, mint most Benire. Ezek a táncosok lesznek a jövő szakemberei!

Egy hozzászólás

  1. […] gondozását. Pedig az egyik lányom már nem táncol, a másik már a táncművészetire készül (Váradi Réka).” – mondja Andrea arról, miért is tartja fontosnak, hogy az olasz tanítás mellett is, […]

Szóljon hozzá