Lenvirág Táncegyüttes

Fél évszázad alatt gyerekek százai tanulhattak itt hagyományainkról és kultúránkról, értékrendről és minőségről. Olyan közösség, amit összeköt a múlt és a tánc, a mozgás szeretete. Ami élményeket ad, ahol barátokra lelsz.

Lenvirág Táncegyüttes

A Lenvirág sokkal több, mint egy tánccsoport. Fél évszázad alatt gyerekek százai tanulhattak itt hagyományainkról és kultúránkról, értékrendről és minőségről. Egy közösség, amit összeköt a múlt és a tánc, a mozgás szeretete. Ami élményeket, barátokat és magabiztosságot ad. Mindezeknek köszönhetően pedig minőségi szórakozást, mindazoknak, akik a „lenvirágosokat” a színpadon látják.

Múltunk

Hosszú utat tettünk meg 1972 óta

Jelenünk

Így telnek a napjaink

Nézd meg a fellépéseinken és próbáinkon készült képeinket, válogass programjaink közül, olvasd el legfrissebb híreinket!

Jövőnk

... amit mi alakítunk

Ismerd meg a terveinket, projektjeinket, aztán gyere és táncolj velünk!

Múltunk

Hosszú utat tettünk meg 1972 óta

Jelenünk

Így telnek a napjaink

Nézd meg a fellépéseinken és próbáinkon készült képeinket, válogass programjaink közül, olvasd el legfrissebb híreinket!

Jövőnk

... amit mi alakítunk

Ismerd meg a terveinket, projektjeinket, aztán gyere és táncolj velünk!

Csoportjaink

Óvodás kortól a felnőttig minden korosztályban járjuk a táncot. Ismerd meg jobban csoportjainkat!

Tanáraink

Négy remek táncos, négy különböző személyiség, akiknek nem csak a tánc és a hagyomány, de az emberség is éppen annyira fontos. Ők a Lenvirág család tanárai.

Repertoár

Táncok határon innen és túl. A Lenvirág Táncegyüttes repertoárján elsősorban a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi táncai szerepelnek. Míg a Manócska csoport kis táncosai tájegységtől függetlenül, játékos formában ismerkednek a magyar néphagyományokkal, addig a nagyobbaktól tudásuknak is megfelelő koreográfiákban gyönyörködhetünk. A Magocska kisiskolásai Csallóközbe és Mezőföldre repítenek bennünket. A Palánta együttessel Tyukodra és Felcsíkra utazhatunk el a néptánc révén. A Lenvirágban halmosdi román táncokat, abaúji táncokat és ördöngősfüzesi táncokat ropnak a fiatalok. A Lenmamik pedig szlavóniai karikázót és magyarbődi táncokat járnak. Jelenleg így zárul be a Kárpát-medencei kör, de persze repertoárunk folyamatosan frissül, táncos kalandjaink mindig változnak. Ha valaki a nyomunkba eredne, az alábbi térkép segítségével megteheti.

csallóközi táncok

Jóka, Csallóköz (Lenmagocska csoport)

szatmári táncok

Tyukod, Szatmár
(Lenpalánta csoport)

mezőföldi táncok

Alap, Mezőföld
(Lenmagocska csoport)

felcsíki táncok

Csíkszentdomokos, Felcsík
(Lenpalánta csoport)

szilágysági román táncok

Halmosd, Szilágyság
(Lenvirág csoport)

abaúji táncok

Magyarbőd és Györke, Abaúj
(Lenvirág csoport és Lenmamik csoportja)

szlavóniai táncok

Szlavónia
(Lenmamik csoportja)

Híreink

RENDHAGYÓ NÉPRAJZÓRÁT TARTANAK A LENVIRÁGOS TÁNCOSOK A KALÁSZI VIGASSÁGOK NYITÓNAPJÁN

Idén kicsit később, július 9-én és 10-én rendezik meg a fél évszázados Kalászi Vigasságok nevű fesztivált Budakalászon. A fellépők között ezúttal olyan nevek szerepelnek, mint a Sebő Együttes, a Vujicsics Együttes vagy a Parno Graszt. Ahogy hagyomány maga az esemény, úgy az is, hogy a neves előadók mellett a jövőre 50 éves Lenvirág Táncgyüttes táncosai is színpadra lépnek. Hogy mivel készültek idén és mi vár még a nyáron a kis táncosokra, arról Kisfalusi Renátát és Husvéth Csabát, az együttes művészeti...

TOVÁBB

NÉPVISELET NAPJA, AVAGY EGY NAP, AMIKOR MINDEN A PÁNTLIKÁKRÓL ÉS A KALAPOKRÓL SZÓL

Ma, azaz április 24-én van a Népviselet napja. Ez már a hetedik alkalom, hogy fiatalok és idősek, nők és férfiak, táncosok és hagyománytisztelők egy-egy saját ruhadarabbal kifejezik mennyire fontos számukra, a viselet, a néphagyomány, a mi nem csak a múltunk, de a jelenünk része is. Ennek apropóján barangolunk most egy kicsit virtuálisan a Lenvirág Táncegyüttes viselettárában. Értékek tárháza Több mint 100 szoknya, közel ugyanennyi női felső ruházat (blúzok, mellények), számtalan karakter és „boszi” cipő, majd 50 pár csizma, férfiingek, mellények,...

TOVÁBB

Programjaink ezen a héten